Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]
Niewielkie ilości snu, spora ilość stresu, czy duże obciążenia fizyczne i psychiczne towarzyszą nam przez sporą część naszego życia. Ma to miejsce zarówno w pracy, domu, czy na treningach. Czynnikiem zwiększającym je mogą być również błędy dietetyczne i treningowe. Podsumowanie Ekstrakt z różeńca górskiego bez wątpienia jest rośliną, na którą [...]
[...] zwiększa wytrzymałość sportowców. Badanie Naukowcy z Uniwersytetu Loughborough w Anglii przeprowadzili eksperyment na ósemce zdrowych osobników, który wykazywali średni poziom aktywności fizycznej, których organizmy nie były przyzwyczajone do gorących temperatur. Na zewnątrz temperatura sięgała 4 stopni Celsjusza, natomiast w pomieszczeniu, [...]
Zamienniki cukru stołowego budzą wiele emocji, a jest to spowodowane głównie sianiem dezinformacji w internecie. Bardzo niewiele stron może się pochwalić merytorycznym podejściem do zagadnienia. O wiele częściej górę biorą emocje, subiektywne sądy, opinie, czy wręcz zmanipulowane dane pochodzące z różnych jakości badań. Choroba Alzheimera Jeśli [...]
Zakładając, że nie jestem cukrzykiem to czy takie dawki glukozy mogą mi zaszkodzić? nie są duże i nie powinny ale oczywiście takie kwestie powinieneś konsultować Cie z lekarzem prowadzącym diabetologiem i kontrolować poziom cukru
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
Hormony pełnią w naszym ciele rolę przekaźników, regulują i kontrolują aktywność narządów i komórek. Mogą koordynować wiele działań metabolicznych jednocześnie. Dlatego utrzymywanie równowagi hormonalnej jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawet niewielkie zaburzenia w równowadze mogą powodować chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, [...]
jezeli chodzi o trening, to zazwyczaj jest to taka sama aktywnosc, jak dla osoby zdrowej, caly klcz w tym,a by dopasowac poziom insuliny, jak i weglowodanow okolotreningowo, by nie bylo problemow ze spadkami cukru i hipoglikemia, co wymaga juz praktyki
[...] warto zwracać uwagę? Odpowiedź jest prosta - zdecydowanie nie. Indeks glikemiczny, inaczej wskaźnik glikemiczny klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom glukozy w naszej krwi w czasie od 2 do 3 godzin od czasu spożycia danego produktu. Można go określić jako średni, procentowy wzrost poziomu glukozy z krwi po spożyciu [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
[...] pojawiła. Co do poprawi gospodarki insulinowo - glukozowej polecam morwę białą, w sklepie SFD znajdziesz z cynamonem i chromem chyba. Do tego polecam Spirulinę, też poprawia poziom cukru we krwi, no i standard, czyli - imbir, kurkuma, cynamon oraz zielona herbata. Endo co do testosteronu miała rację - "rośnie" wolno, ale w miesiącu powinny być [...]
[...] pojawiła. Co do poprawi gospodarki insulinowo - glukozowej polecam morwę białą, w sklepie SFD znajdziesz z cynamonem i chromem chyba. Do tego polecam Spirulinę, też poprawia poziom cukru we krwi, no i standard, czyli - imbir, kurkuma, cynamon oraz zielona herbata. Endo co do testosteronu miała rację - "rośnie" wolno, ale w miesiącu powinny być [...]
[...] ludzi to czytających, że nie ma się czego bać, a nawet warto go spożywać ( wikipedia ): Podejrzewano, że CLA stanie się nową bronią w walce z nowotworami, pozwoli obniżać poziom cukru i tłuszczów we krwi, zapanować nad astmą i alergiami. Późniejsze badania na zwierzętach potwierdziły, że CLA jest silnym środkiem przeciwnowotworowym. [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
[...] za dużo cukrów (pomimo iż zrezygnowałem praktycznie całkowicie z biegłego cukru) i tłuszczy nasyconych. Z drugiej strony, zdecydowanie miałem problem, aby osiągnąć pożądany poziom spożycia białka, i czasem węglowodanów (zwłaszcza bez przekroczenia poziomu cukru). Zacząłem, więc "wspomagać" się białkiem w proszku. Jak ostatnio gdzieś wyczytałem, [...]
[...] się testy genetyczne, badania krwi sprawdzające przeciwciała i biopsję jelita, w celu oceny stanu zniszczenia kosmków jelitowych. Badania serologiczne z krwi: całkowity poziom IgA tTG w klasie IgA EmA w klasie IgA DGP w klasie IgA Test genetyczny: badanie HLA DQ2 i DQ8 w podjednostkach alfa i beta gen DR4 Podsumowanie Eliminacja glutenu z [...]
[...] i poddusilem we wlasnym sosie w brytwance. Do tego mrozone ziolka, i pomidory w puszcze (bez zadnych dodadtkow cukru, soli itd) i pol szklanki wody. Na gore ulozylem Dorsza i dalem mu naciagnac 10min na manualnym programie czerwony poziom. Na koniec szczypta soli i pieprzu i gotowe :-)) Zmieniony przez - Gugcio w dniu 11.04.2018 17:12:27
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
[...] oraz WKT w postaci tkanki tłuszczowej. W fazie postu, po uszczupleniu zapasów glikogenu wątrobowego, organizm może częściej sięgać do rezerw tkanki tłuszczowej. Wzrasta poziom lipazy zależnej od hormonów, która warunkuje rozkład komórek tłuszczowych. Następuje spadek leptynooporności, a więc nie mamy tendencji do przejadania się. Spożywamy [...]